Збережемо наш скарб – рідну мову

2018-02-21

Мова — це носій прекрасних традицій та звичаїв, цінної культурної спадщини народу. Ось чому кожен з нас повинен шанувати, берегти і звеличувати рідну мову.

Сьогодні на Землі налічується близько 6 тисяч мов — самобутніх, унікальних, неповторних. Половина з них знаходиться на межі зникнення.
Кожного року 21 лютого увесь світ відзначає Міжнародний день рідної мови. Це свято досить молоде. Воно було запроваджено у листопаді 1999 року згідно тридцятої сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Історія свята, на жаль, має трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеш (Східний Пакистан) пакистанська влада жорстоко придушила демонстрацію людей, які виражали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної — бенгальської, мови. Відтоді кожного року Бангладеш відзначає день полеглих за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови. А починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначаємо і ми, українці. Вчителем української мови і літератури Несин О.А. проведено лінійку «Збережемо наш скарб – рідну мову», на якій звучали вірші про мову. Колесник Софія розповіла гумореску Павла Глазового «Кухлик», а Мінкіна О., Дудіна Ангеліна та Дудін А. читали свої власні вірші про мову. Шкільним бібліотекарем оформлено книжково-ілюстративну виставку «Спілкуємось українською». Бібліотекар Григорівської сільської бібліотеки Жильчук К.В. провела бесіду "Наш скарб - рідна мова".

/Files/images/SAM_5450.JPG

/Files/images/SAM_5451.JPG

/Files/images/SAM_5452.JPG

/Files/images/SAM_5446.JPG

/Files/images/SAM_5440.JPG

Кiлькiсть переглядiв: 201

Коментарi